Powered byAccuWeather.com
Nie chcesz zmoknąć?
Pobierz darmową aplikację
Weź parasol

Warszawa

Pogoda teraz Dzisiaj 21:03

4:40 20:45

1:490:30

21°C
  • Częściowo słonecznie
  • Odczuwalna 20°C
  • Ciśnienie 1011 hPa
  • Wiatr WNW 11 km/h
  • Dla biegaczy
    9
    Wyśmienite

    Wyśmienita pogoda dla biegaczy

  • Dla reumatyków
    8
    Dobre

    Warunki atmosferyczne dobre, bardzo małe ryzyko bólu stawów

  • Dla astmatyków
    10
    Wyśmienite

    Idealna pogoda dla astmatyków

Pogoda sprzyjająca średniej aktywności komarów
40
CAQI
ŹRÓDŁO: Airly
jakość powietrza
Dobra
pm 2.5
96% normy
pm 10
68% normy
Jutro 26°C 14°C
Niedziela 27°C 17°C
Wczytywanie...
Wczytywanie...

Zamarzły Wielkie Jeziora, pierwszy raz od 20 lat

Surowa tegoroczna zima sprawiła, że pięć położonych na pograniczu USA i Kanady Wielkich Jezior Północnoamerykańskich po raz pierwszy od 20 lat zamarzło niemal w całości - poinformowała w piątek agencja Associated Press.

Jak podało w czwartek podległe rządowi USA Laboratorium Badania Środowiska Wielkich Jezior w Ann Arbor w stanie Michigan, pod lodem znajduje się obecnie 88 proc. łącznej powierzchni jezior Górnego, Huron, Michigan, Erie i Ontario.

Podobna sytuacja wystąpiła po raz ostatni w 1994 roku, gdy zalodzenie jezior osiągnęło 94 proc.

Reklama

Część akwenów pięciu Wielkich Jezior, skupiających blisko jedną piątą globalnych zasobów powierzchniowych wód słodkich, zamarza niemal każdej zimy. Jednak według naukowców, przez ubiegłe cztery dekady przeciętne rozmiary pokrywy lodowej zmniejszyły się o 70 procent, częściowo zapewne za sprawą zmian klimatycznych.

Utrzymanie żeglugi statków handlowych na Wielkich Jeziorach wymaga obecnie zwiększonej pracy dziewięciu działających tam lodołamaczy Straży Przybrzeżnej USA. Panująca aura może mieć jednak korzystny wpływ na ichtiofaunę, bowiem gruba pokrywa lodowa chroni ikrę ryb przed drapieżnikami.

Dowiedz się więcej na temat: jeziora | USA | lód | pogoda

Reklama

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje