Dlaczego deszcz pachnie? Odpowiedź cię zaskoczy
Lubisz aromat wiosennego deszczu? Jeśli tak, to czy zastanawiałeś się kiedyś, skąd się on w ogóle bierze? Okazuje się, że dużą rolę odgrywają w tym wszystkim między innymi... bakterie. Dowiedz się, jak powstaje ten zapach i dlaczego duże znaczenie ma miejsce, na które spadają krople wody. Wyjaśniamy, dlaczego deszcz ma aromat i czemu pachnie właśnie tak, a nie inaczej.
Zapach deszczu jest jedyny w swoim rodzaju i ciężko go z czymkolwiek pomylić. Skąd jednak w ogóle bierze się ten jedyny w swoim rodzaju aromat? Po raz pierwszy odpowiedzi na to intrygujące pytanie udzieliła dwójka australijskich naukowców w 1964 roku. Isabel Joy Bear i Richard Thomas wykazali wówczas, że zapach, który większości ludzi kojarzy się z deszczem, powstaje w wyniku uderzania kropel wody o grunt i mieszania się jej z olejami roślinnymi.
Sprawdź też: Dlaczego chmury przybierają najróżniejsze barwy, od bieli przez granat po czerwień?
Swoje odkrycie naukowcy nazwali petrchior - od połącznia greckich słów petra (kamień) i ichor (krew bogów). Ów petrichor to w rzeczywistości aromat związków chemicznych, które uwalniają się z gleby pod wpływem wody. Ich głównym "producentem" są żyjące w glebie drobnoustroje, które rozkładają materię organiczną na proste składniki chemiczne.