Powered byAccuWeather.com

Warszawa

Pogoda teraz Dzisiaj 2:40

06:27 18:27

10:39 19:06

8°C
  • Bezchmurnie
  • Odczuwalna 4°C
  • Ciśnienie 1029 hPa
  • Wiatr ENE 15 km/h
14
CAQI
ŹRÓDŁO: Airly
jakość powietrza
Bardzo dobra
pm 2.5
34% normy
pm 10
23% normy
Jutro 16°C 5°C
Sobota 17°C 4°C

CO2 prosto od krowy. Nowy raport FAO

Zwierzęta hodowlane odpowiadają za kilkanaście procent emisji gazów cieplarnianych powodowanych przez ludzkość - ogłosiła w piątek Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Eksperci podkreślają, że wraz ze wzrostem konsumpcji mięsa będzie również rosnąć poziom emisji. Przedstawili możliwe propozycje jej ograniczenia. Niektóre mogą się wydawać kontrowersyjne.

W opublikowanym w piątek raporcie FAO wzywa, by ograniczyć emisję przez ulepszenie całego łańcucha produkcji mięsa. Przedstawiono też inne pomysły na zmniejszenie ilości CO2 pochodzącego z hodowli zwierząt.

Jaka prognoza pogody jest najlepsza? Taka, która jest aktualizowana co 30 minut. Wypróbuj darmową aplikację Pogoda Interia. Zainstaluj z Google Play lub App Store

Reklama

Gigatony CO2

Z przeprowadzonej przez FAO analizy wynika, że zwierzęta hodowlane, w tym: bydło, owce, kozy, świnie oraz drób, odpowiadają za emisję ekwiwalentu 6,2 gigaton dwutlenku węgla (CO2). To około 12 proc. emisji gazów cieplarnianych powodowanych przez ludzkość.

Jak wynika z opublikowanych danych, najwięcej CO2 emituje bydło hodowlane: odpowiada za 62 proc. emisji ze strony zwierząt. Drugie miejsce pod tym względem zajmują świnie, które emitują 14 proc. Za 9 proc. emisji odpowiada drób a owce i kozy za 7 proc.

Autorzy publikacji zwracają uwagę, że wraz z postępem ekonomicznym i urbanizacją rośnie również konsumpcja mięsa. Według FAO wzrost liczby ludności na świecie może prowadzić do wzrostu konsumpcji białka zwierzęcego o 20 proc. w okresie od 2020 do 2050 roku.

Jak zmniejszyć emisję w hodowlach? FAO proponuje

Autorzy publikacji twierdzą, że istnieją sposoby ograniczenia emisji CO2 z tego źródła. Uważają, że jednym z najważniejszych byłoby zwiększenie produktywności w całym łańcuchu produkcji. Według FAO bydło hodowane w Stanach Zjednoczonych w wielu przypadkach emituje mniej gazów cieplarnianych niż hodowle prowadzone w Afryce subsaharyjskiej.

Autorzy raportu zastrzegają, że nie oznacza to promowania jeszcze intensywniejszej eksploatacji regionów, w których prowadzona jest hodowla.

"Raczej jest to popieranie uczenia się od tych, którzy prowadzą hodowle z relatywnie niższą emisją" - czytamy. Według FAO emisja gazów cieplarnianych może być w tym przypadku ograniczona potencjalnie nawet o 30 proc.

Inną zapisaną w raporcie propozycją, która może budzić kontrowersje, jest skrócenie okresu od narodzin zwierzęcia do momentu wysłania go do rzeźni.

FAO wskazuje też, że zmniejszyć emisję można również między innymi przez poprawę stanu zdrowia zwierząt. Dzięki mniejszej śmiertelności oraz zdrowszym okazom rośnie produktywność zwierząt, co przekłada się na niższe średnie emisje gazów cieplarnianych - przekonują twórcy publikacji.

Nie marnować żywności

Jedną z metod ograniczenia emisji gazów cieplarnianych opisanych przez FAO jest również ograniczenie ilości żywności marnowanej przez człowieka oraz zmniejszenie ilości odpadów. W publikacji czytamy, że na całym świecie marnuje się łącznie około 14 proc. wyprodukowanej żywności. 5 proc. mięsa jest wyrzucanych już podczas przetwarzania i pakowania.

Według autorów raportu wprowadzenie wielu podobnych zmian może potencjalnie znacząco ograniczyć emisję, a jednocześnie zapewnić odpowiednią ilość mięsa dla rosnącej liczby ludzi.

Źródło: AFP 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: globalne ocieplenie | zwierzęta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy