Powered byAccuWeather.com
Nie chcesz zmoknąć?
Pobierz darmową aplikację
Weź parasol

Warszawa

Pogoda teraz Dzisiaj 10:55

6:29 18:24

19:247:31

12°C
  • Słonecznie
  • Odczuwalna 12°C
  • Ciśnienie 1035 hPa
  • Wiatr WSW 15 km/h
  • Dla biegaczy
    7
    Bardzo dobre

    Bardzo dobra pogoda dla biegaczy

  • Dla reumatyków
    10
    Wyśmienite

    Warunki atmosferyczne nie stwarzają ryzyka bólu stawów

  • Dla astmatyków
    10
    Wyśmienite

    Idealna pogoda dla astmatyków

23
CAQI
ŹRÓDŁO: Airly
jakość powietrza
Bardzo dobra
pm 2.5
56% normy
pm 10
39% normy
Jutro 19°C 11°C
Piątek 16°C 6°C
Wczytywanie...
Wczytywanie...

Bociany czarne w drodze do Afryki

Do końca września będą trwać odloty bocianów czarnych do Afryki. Do swoich gniazd wrócą w drugiej połowie marca; niemal tydzień wcześniej niż bociany białe - powiedział ornitolog dr Marian Stój.

"Ten rok był dla nich łaskawszy od poprzedniego. Odchowały znacznie więcej potomstwa niż przed rokiem" - zauważył ornitolog.

Reklama

Trasa ich wędrówek do krajów zimowania biegnie m.in. nad Podkarpaciem. - Bociany czarne jesienną wędrówkę rozpoczynają około dwa tygodnie później od swoich białych kuzynów. Zimę spędzą w północno-wschodniej i wschodniej Afryce. Niezwykle rzadko przekraczają równik - zaznaczył przyrodnik.

W drodze do Afryki lecą w stadach mniejszych niż bociany białe. W odróżnieniu od nich nie zawsze lecą nad lądem. Rzadziej też korzystają z lotu szybowcowego częściej wykorzystując siłę swych mięśni. - Dzięki temu w drodze na zimowanie nie muszą się tłoczyć nad cieśninami, lecz mogą przekraczać Morze Śródziemne szerszym frontem - zauważył dr Stój.

Z krajów zimowania wracają wcześniej niż bociany białe. Wiosną, już w połowie marca pierwsze z nich pojawią się przy gniazdach.

"Ten rok był dość korzystny dla bocianów czarnych"

Są mniejsze niż ich kuzyni. Gniazda zakładają w starych lasach bukowych, jodłowych lub mieszanych. - Zazwyczaj  w pobliżu rzek, potoków i stawów, bo głównym ich pokarmem są ryby. Choć nie gardzą także owadami, płazami, gadami i gryzoniami - wyjaśnił ornitolog.

W jego ocenie, "ten rok  był dość korzystny dla bocianów czarnych, ponieważ nie było większych zawirowań pogodowych". - Zatem  większość par odchowała potomstwo. Chociaż niski poziom wód w rzekach, a co za tym idzie spadek pogłowia ryb, nie pozwalał im na wykarmienie większej liczby piskląt. W gniazdach z sukcesem lęgowym wyprowadziły od jednego do trzech młodych - podkreślił dr Stój.

Długość ciała bociana czarnego wynosi 90-105 cm, rozpiętość skrzydeł 180-200 cm, a waga ok. trzech kg. Mają czarne upierzenie, jedynie pierś oraz brzuch białe; dziób i nogi są czerwone.

Są o wiele rzadsze od bocianów białych; w Polsce żyje niespełna 1500 par.

Sprawdź prognozę długoterminową na 25 dni

Sprawdź prognozę pogody godzina po godzinie dla wybranego miejsca

Sprawdź prognozę dla twojego miasta i regionu. Kliknij!

Planujesz wyjazd? Sprawdź prognozę pogody na najbliższy weekend!


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama