Powered byAccuWeather.com

Kraj kontrastów i kiszonej kapusty

Przeludnione miasta, nowe technologie, bajecznie egzotyczne widoki, ogromne połacie lasów, monumentalne góry, ciągle młodzi mieszkańcy i bloki, w których nie ma czwartego piętra. Witamy w Korei Południowej, kraju pełnym smaków, zapachów, tajemnic i sprzeczności.

Leżąca na Półwyspie Koreańskim Korea Południowa jest ponad 3-krotnie mniejsza od Polski, a jej jedyne sąsiedztwo stanowi komunistyczna Korea Północna. Oba kraje powstały po wojnie, ale to Korea Południowa, która znalazła się wówczas w strefie wpływów USA, jest dziś jednym z najlepiej rozwiniętych i nowoczesnych krajów.

Reklama

Obie Koree oddziela szeroka na 4 km, ciągnąca się wzdłuż linii demarkacyjnej, strefa zdemilitaryzowana. Utworzono ją, by utrudnić fizyczny i wzrokowy kontakt sił obu stron, co miało skutkować ograniczeniem wzajemnych prowokacji. Strefa, jako miejsce, z którego można zobaczyć tereny państwa pod reżimem Kim Dzong Una, szybko zyskała też rolę atrakcji turystycznej.

Pozostałe granice Korei Południowej znajdują się na wodzie. Koreę oblewaja Morze Japońskie, Koreańskie oraz Cieśnina Koreańska. Dzięki takiemu położeniu kraj może się poszczycić zachwycającymi turystów widokami. Doskonale rozwinięta linia brzegowa obfituje w zatoki, przybrzeżne wyspy i piękne piaszczyste plaże.

Raj dla zwiedzających

Wyjeżdżając z największych miast, przekonamy się, jak zielony jest ten kraj. Większość terytorium, bo aż około 60 proc., pokrywają lasy, z czego około 20 proc. stanowią parki narodowe. W dodatku większość powierzchni kraju pokrywają góry, które nie tylko dla przyjezdnych, ale również samych Koreańczyków stanowią popularne miejsce aktywnego wypoczynku.

W Korei nie brakuje również przepięknych zabytków z okresów starych cesarskich dynastii czy buddyjskich świątyń. Jednak prawie połowa społeczeństwa deklaruje brak przynależności religijnej lub ateizm, a więcej osób uważa się za chrześcijan niż za buddystów. Powróćmy jednak do turystycznych atrakcji. Najatrakcyjniejszymi turystycznie regionami jest północna i południowo-wschodnia część kraju oraz wyspa Dzedzu-do. Będąc na północy, zdecydowanie warto zobaczyć stolicę - największe miasto Korei Południowej i jednocześnie jedno z najbardziej zatłoczonych miejsc na świecie. Mowa oczywiście o Seulu. Znajdziemy tu liczne zabytki z XIV i XV w.: pałace królewskie, ogrody, bramy miejskie, wielkie centrum kulturalne, tzw. Dom Koreański, dzielnica bankowa oraz kilka kompleksów wypoczynkowych i rozrywkowych.

Pracoholicy w doskonałej formie?

Korea słynie z przyjaźnie nastawionych mieszkańców, którzy znani są również z dbałości o swój wygląd i zdrowego odżywiania. Według danych OECD tylko 3,2 proc. mieszkańców Korei ma nadwagę, co stanowi jeden z najlepszych wyników na świecie.

Koreanki długo zachowują urodę i młodość, ale używanie kosmetyków w codziennej pielęgnacji nie jest jedynie domeną kobiet, lecz także mężczyzn. Jednak dbałość o wygląd sięga czasami granic absurdu. Z różnego rodzaju szacunków wynika, że już co piąta lub nawet co trzecia mieszkanka Seulu przeszła jakiś inwazyjny zabieg upiększający.

Koreańczycy to też pracoholicy przeciętnie pracujący 55 godzin tygodniowo. Jednak mimo wielu godzin spędzanych w pracy żyją stosunkowo długo. Średnia życia w Korei Południowej to 79 lat u kobiet i o 8 lat mniej u mężczyzn.

Kolorowo i wyraziście

Jednym z sekretów tej długowieczności jest z pewnością charakteryzująca się bogactwem składników kuchnia. Dania bazują na zdrowych i naturalnych produktach z niską zawartością tłuszczu, są jednak dość ostre, a smaki bardzo wyraziste, dlatego nie każdemu tego typu kuchnia przypadnie do gustu. Ważny jest także sposób serwowania potraw. Stół zwykle zastawia się mnóstwem miseczek z różnymi składnikami tworzącymi wielobarwną kompozycję.

Podstawę dań stanowi ryż pojawiający się w towarzystwie mięsa, ryb lub różnego rodzaju warzyw. Wzbogacają je szczególne dodatki, często o bardzo wyrazistym smaku, takie jak pasty ze kiszonej soi, sfermentowanych krewetek i innych owoców morza czy ryb. Jednak najbardziej popularne jest kimchi. Przygotowuje się je z kapusty, ogórków i rzodkwi, które fermentują pod wpływem zalewy przygotowanej z imbiru, chili i czosnku. Kimchi towarzyszy wielu koreańskim potrawom i... zdjęciom, gdyż podczas ich wykonywania Koreańczycy nie mówią "cheese", ale właśnie kimchi.

Pechowa liczba

Palacze przed udaniem się do Korei muszą wiedzieć, że w Seulu i innych dużych miastach obowiązuje całkowity zakaz palenia papierosów w miejscach publicznych. W Seulu znajdziemy jednak specjalne budki dla palaczy. Nie jest ich wiele, bo Koreańczycy na ogół rzadko palą papierosy. W obliczu restrykcji dla palaczy interesujący jest fakt, że picie alkoholu jest absolutnie dozwolone.

Turystów może też zdziwić, że w wielu koreańskich wieżowcach nie znajdziemy piętra oznaczonego cyfrą 4. Koreańczycy uważają, że przynosi pecha i jest powiązana ze śmiercią.


materiały promocyjne
Najlepsze tematy