Reklama

Powered byAccuWeather.com

Warszawa

Pogoda teraz Jutro 23:40

06:32 18:20

17:46 02:09

13°C
  • Pochmurno
  • Odczuwalna 10°C
  • Ciśnienie 1014 hPa
  • Wiatr E 15 km/h
19
CAQI
ŹRÓDŁO: Airly
jakość powietrza
Bardzo dobra
pm 2.5
45% normy
pm 10
30% normy
Jutro 18°C 11°C
Środa 17°C 10°C
Wczytywanie...
Wczytywanie...

Poznańskie piwo i smakołyki, czyli czego warto skosztować w stolicy Wielkopolski

Czy istnieje Polak, który nie słyszał o słynnych rogalach świętomarcińskich czy o pyrach z gzikiem? Albo o tradycjach browarniczych stolicy Wielkopolski? Przecież już sama nazwa największej galerii handlowej w Poznaniu- Stary Browar- świadczy o tym że tradycje browarnictwa są tam zakorzenione od wieków. Jedno jest pewne, nie możesz wyjechać z tego wyjątkowego miasta bez skosztowanie trzech rzeczy: lokalnego piwa, rogali świętomarcińskich i pyr z gzikiem. Smacznego!

Piwo

Poznań słynie z produkcji tego trunku, tu mieści się lider branży piwowarskiej „Kompania Piwowarska” produkująca m.in. piwa: Lech, Tyskie, Żubr, Dębowe, Redd’s, Książęce. Rocznie w trzech browarach należących do koncernu (w Poznaniu, Tychach i Białymstoku) powstaje ponad 14 mln hektolitrów piwa. Browar  jest częścią giganta piwnego – SABMiller produkującego ponad 100 marek piwa w 60. krajach na 5. kontynentach.
Ciekawą propozycją dla dorosłych gości odwiedzających Poznań jest wizyta w Centrum Wycieczkowym Lech. Podczas zwiedzania można zobaczyć, jak powstaje piwo, jak przebiega proces technologiczny jego produkcji, a po zakończeniu zwiedzania można udać się do wzorcowego pubu aby skosztować bursztynowego Lecha (również tego z niską zawartością alkoholu – dla kierowców).

Reklama

Będąc w Poznaniu warto skosztować produkowanego tylko na obszar Wielkopolski Pilsa – Złotego Lecha wyprodukowanego z czterech odmian chmielu aromatycznego.

W browarnictwie używa się miary objętości zwanej warką,  to - 575 hl. A na 100 litrów piwa trzeba zużyć 3 hl wody, 20 kg słodu i 0,2 kg chmielu.

Piwo to: chmiel, słód i woda, ale najpierw staje się brzeczką, potem dodaje się do niego drożdży i fermentuje, by z kolei leżakować, a następnie jest klarowane i utrwalane. Dopiero wtedy trafia do kegów, puszek i butelek – w tutejszym browarze napełnia się 12 puszek i 17 butelek na sekundę!

W sercu Poznania, na Starym Rynku funkcjonuje minibrowar restauracyjny – Brovaria, produkujący trzy gatunki piwa: pils, miodowe i pszeniczne – aby spróbować wszystkich najlepiej zamówić deskę piw 3x200 ml.
Poznańskie Targi Piwa – od 2012 roku, w listopadzie na terenie MTP funkcjonują targi piwa, gdzie m.in. można dowiedzieć się jak założyć swój własny minibrowar. To idealne miejsce i czas na spotkanie smakoszy, wytwórców i kolekcjonerów. Organizatorem jest m.in. Ambasada Piwa z ul. Woźnej w Poznaniu – to sklep z nieprawdopodobną ilością piw, ale także minimuzeum tego trunku.

Rogale świętomarcińskie

Rogale Świętomarcińskie - wypiekane są przez cały rok, ale tradycja nakazuje, aby były głównym pokarmem w dniu 11 listopada - którego patronem jest św. Marcin. Jest to też polski Dzień Niepodległości - jakże ważna dla Wielkopolan data. Tradycja sięga czasów przedchrześcijańskich, kiedy to jesienią składano bogom ofiary, m.in. zawijane ciasto na kształt wolich rogów. Dzisiejsze święto powstało w 1891 roku z inicjatywy ks. Jana Lewickiego, który namówił wiernych do wskrzeszenia święta, którego ideą było pomaganie biednym. Rogale to wypiek z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku, wanilii, mielonych fig, cukru, śmietany, rodzynek i masła. Każdy z cukierników musi uzyskać specjalny certyfikat powołanej do tego celu Kapituły.

W dniu św. Marcina cukiernicy sprzedają ponad 250 ton Rogali Świętomarcińskich, a przez cały rok poznańskie łakomczuchy zjadają 2,5 miliona rogali – czyli ponad 500 ton. Same „Rogale Świętomarcińskie” są zastrzeżonym znakiem towarowym w Unii Europejskiej. Uwaga! – przeciętny rogal ma bagatela 1200 kcal i średnio potrzeba aż 231 minut spaceru, aby tę smaczną bombę kaloryczną spalić.

Pyry z gzikiem

Pyra z Gzikiem to postne danie Wielkopolskie. Składa się z ziemniaków i sera twarogowego. Ziemniaki gotuje się w łupinach (mundurkach) a przed podaniem przekraja się i z wierzchu dekoruje twarogiem wymieszanym ze śmietaną z dodatkiem czosnku, szczypiorku, cebuli. Całość solimy, pieprzymy i ewentualnie skrapiamy oliwą.

Pyra z Gzikiem to danie postne - przeważnie było podawane w piątek i  w czasie wielkopostnym - średnio ok 81 kcal/100 gramów potrawy.

Copyright © Wydawnictwo Turystyczne PLAN-GALILEOS

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Poznań | pyry | pyry z gzikiem | piwo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje