Reklama

Powered byAccuWeather.com

Warszawa

Pogoda teraz Dzisiaj 2:24

06:19 18:39

18:59 05:07

8°C
  • Zachmurzenie duże
  • Odczuwalna 4°C
  • Ciśnienie 1015 hPa
  • Wiatr NNW 17 km/h
9
CAQI
ŹRÓDŁO: Airly
jakość powietrza
Bardzo dobra
pm 2.5
22% normy
pm 10
16% normy
Jutro 14°C 7°C
Środa 14°C 5°C

Idealne przekąski na letnie podróże

Tegoroczne wakacje rozpieszczają nas doskonałą pogodą: od początku lipca słońce praktycznie nie chowa się za chmurami, co stwarza idealne warunki do wyruszenia w podróż. Aby nie zabrakło nam sił na zwiedzanie i poznawanie nowych miejsc, trzeba przygotować się do drogi... i to nie tylko z mapą. Wiadomo bowiem, że turysta głodny, to turysta niezadowolony. W podróż warto zabrać więc ze sobą pyszne, zdrowe i poręczne przekąski.

Wakacyjne wyjazdy w nowe miejsca są doskonałą okazją do poznania obcych zwyczajów, a także lokalnej kuchni. Kiedy jednak pora obiadowa jest jeszcze odległa, a na włoską pizzę czy rybkę prosto z morza będziemy musieli jeszcze poczekać, warto zaopatrzyć się w małe co nieco. Oto propozycje przekąsek, które idealnie sprawdzą się w letnich podróżach: zarówno tych w gronie przyjaciół, jak i na familijnych wypadach z dziećmi.

Kanapki na każdą okazję

Co jako pierwsze przychodzi nam do głowy, gdy mowa o prowiancie na wyjazd? Oczywiście kanapki! To chyba najszybsza i najwygodniejsza forma szybkiej przekąski, jaką może przygotować na podróż dosłownie każdy. W tym temacie ogranicza nas tylko wyobraźnia: od uniwersalnych i lubianych kanapek z szynką i warzywami, przez wykwintne opcje z egzotycznymi składnikami, aż po domowe burgery - wszystkie z nich świetnie sprawdzą się w krótszej i dłuższej podróży.

Reklama

Dla łasuchów

Podczas długich wojaży z pewnością przyjdzie moment, w którym będziemy potrzebowali solidnej dawki energii. Praktyczną formą jej dostarczenia mogą być ciasteczka i batoniki. Możemy oczywiście kupić gotowe słodycze w sklepie, jednak z pewnością zdrowszą opcją będzie samodzielne przygotowanie słodkich przekąsek. Upieczenie ciasteczek owsianych z bakaliami i bananem z pewnością nie zabierze nam dużo czasu, a da gwarancję, że dostarczymy sobie i współtowarzyszom wartościową energię, nie zaś puste kalorie.

Na słono, na ostro

Nie tylko słodyczami człowiek żyje: podczas męczących wojaży z pewnością najdzie nas ochota na bardziej wytrawną przekąskę. Lepiej jednak powstrzymać się od popularnych chipsów, paluszków czy krakersów: nie dość, że ich skład pozostawia wiele do życzenia, to nasycą nas tylko na chwilę - za moment znów sięgniemy po niezbyt zdrową przekąskę. Ciekawą alternatywą może być rynkowa nowość od Sokołowa: chrupiące chipsy salami suszone powietrzem Chrup'us, które ze względu na wysoką zawartość mięsa (246g na 100g gotowego produktu) dostarczają sporą dawkę sycącego białka. Technologia suszenia powietrzem zapewnia unikalną teksturę, chrupkość i dodatkowo podkreśla smak salami, a produkt jest dostępny w dwóch smakach: klasycznym i chilli. Przekąska jest odpowiednia także dla osób unikających glutenu, a dodatkowo nie trzeba przechowywać jej w lodówce.

Wyższa szkoła jazdy

Jeśli wybieramy się w dłużą podróż - oraz jeśli drzemie w nas kulinarna żyłka - warto poświęcić godzinę na przygotowanie na drogę bardziej sycących przekąsek. Co sprawdzi się w podróży? Wszelkiego rodzaju muffinki: zarówno te na słodko (czekoladowe, z owocami czy bakaliami), jak i wytrawne (z szynką, serem i warzywami - papryką, pomidorami, szpinakiem czy brokułami). Szybko przygotujemy też sałatkę, którą spakujemy do szczelnego pudełka. Miejmy jednak na uwadze letnie temperatury: unikajmy tych z dodatkiem majonezu, jajek czy ryb. Dobrze sprawdzą się natomiast składniki takie jak makaron, ryż i wszelkie warzywa; majonez zastąpmy zaś oliwą.

Witaminy na każdy dzień

W upalne, letnie dni warto pamiętać także o owocach i warzywach. Jabłka, gruszki, brzoskwinie, truskawki czy czereśnie wystarczy po prostu umyć i zapakować do pudełeczka; dobrym wyjściem na upały jest pokrojony w plasterki arbuz. Większość warzyw lepiej przygotować przed podróżą: dosłownie chwilę zajmie nam obranie i pokrojenie marchewki, selera czy kalarepy. Dobrze sprawdzą się też pomidorki koktajlowe, które często możemy kupić już umyte, prosto do zjedzenia. W podróży warto próbować nowych smaków - jeśli więc jesteśmy w regionie, w którym rosną mniej popularne u nas owoce i warzywa - wykorzystajmy to!

Artykuł powstał we współpracy z firmą Sokołów.

 


materiały promocyjne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama